Z okazji chińskiego Święta Środka Jesieni, które w roku 2015 przypadło na 27 września, Fundacja Współpracy Międzynarodowej im Michała Boyma zorganizowała w warszawskim Klubie Medyka dwudniowe weekendowe warsztaty pod nazwą: „CIASTECZKA W BLASKU KSIĘŻYCA”. Warsztaty współfinansowało m.st. Warszawa. Patronat medialny objęły nad nimi magazyny „Fakty”, „VIP” oraz „Rynek Inwestycji”.
Chiny są obecnie jednym z najszybciej rozwijających się krajów świata. Według różnych wyliczeń doganiają lub wyprzedziły one Stany Zjednoczone pod względem wielkości PKB. Cały region Azji Wschodniej staje się centrum światowego handlu, a obecność na tamtejszych rynkach stanowi dziś gwarancję sukcesu. Mimo to, w naszym kraju mało miejsca poświęca się poznawaniu tego ważnego regionu.
Prowadzenie interesów w obszarach pozostających pod wpływem filozofii konfucjańskiej wymaga znajomości tamtejszej kultury i obyczajów. W przeciwnym razie kontrahent nie będzie traktowany poważnie. Wiele polskich firm i instytucji straciło możliwość wynegocjowania atrakcyjnych kontraktów przez, zdawać by się mogło, drobne zaniedbanie.
Chiny odgrywają coraz znaczniejszą rolę na arenie międzynarodowej. Warto więc znać reguły rządzące poczynaniami osób wywodzących się z tamtego kręgu kulturowego. Warsztaty miały odpowiedzieć na tę potrzebę; spełnić funkcję edukacyjną poprzez przybliżenie zagadnień związanych z kulturą chińską i azjatycką w ogóle.
Święto Środka Jesieni. którego ważnym elementem jest wspólne, rodzinne spożywanie tzw. księżycowych ciasteczek, to jedno z głównych świąt w kalendarzu chińskim. Obchodzone jest w czasie jesiennej pełni księżyca, kiedy Księżyc znajduje się najbliżej Ziemi. Obchodzi się je dla umocnienia jedności rodziny, a symbolem tej jedności jest okrągłe ciasteczko księżycowe.
Podczas warsztatów mieszkańcy Warszawy i studenci Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego mieli okazję poznać podstawy języka i zasady pisania chińskich znaków w tym podstaw kaligrafii. Uczestnicy mogli też pogłębić swoją wiedzę o religijności w kulturze chińskiej oraz różnicach kulturowych między Europą a Chinami. Przygotowano prezentację kuchni chińskiej i ceremoniał parzenia herbaty połączone z degustacją oraz pokazy wschodnich sztuk walki.
Warsztatu stanowiły rzadką możliwość tak pełnego zapoznania się z Chinami i Azja Wschodnią. Stanowi to o ich wartości, ponieważ w dzisiejszym świecie wiedza o tym regionie staje się niezbędna dla wspierania rozwoju gospodarczego i prowadzenia interesów.